despre

Despre Taekwondo

Taekwondo isi are originile in Peninsula Coreeana unde a inceput sa fie practicat cu mai bine de 2000 de ani in urma. Din acest motiv este considerata una dintre cele mai vechi arte martiale din lume, extrem de complexa si cu beneficii incontestabile asupra corpului si mintii. Particularitatea sa consta in combinarea tehnicilor de lupta si autoaparare cu sport si exercitiu fizic. De-a lungul timpului, datorita beneficiilor sale fizice si psihice nepretuite Taekwondo a atras un numar tot mai mare de practicanti de pe intreg mapamondul si a devenit extrem de popular ca si sport.

Semnificatia celor trei silabe din denumirea TAEKWONDO:

TAE inseamna tehnicile ofensive si defensive practicate cu membrele inferioare;

KWON reprezintalovitura cu pumnul inchis;

DO este metoda, calea;

In traducere libera, TAEKWONDO este metoda sau calea prin care se combina loviturile cu pumnul inchis cu tehnicile ofensive si defensive executate cu membrele inferioare. Insa, marea sa unicitate consta in capacitatea de a executa lovituri inalte cu membrele inferioare.

Insa pentru a intelege cu adevarat complexitatea Taekwondo trebuie mai intai sa-i cunoastem evolutia. Lunga si complicata sa istorie poate fi rezumata folodind doar trei termeni de referinta: Silla, hwarang si taekkyeon.

Istoria Taekwondo a inceput in Regatul Silla localizat in zona de sud-est a Peninsulei Coreene. Initial acesta nu se afla sub amenintarea unui atac militar extern, insa odata cu crearea regatului Paekje la granita de vest si cu actiunileofensive ale celor din Koguryo, Silla s-a vazut nevoita sa se inarmeze si sa puna bazele unor metode si mijloace de lupta.

Astfel a luat nastere sistemul ?hwarangdo?. Acesta a fost creat in timpul celui de-al 24-lea rege Chin Seung. La baza ?hwarangdo? avea aceleasi principii pe care regatul Koguryo le aplica pentru crearea clasei de razboinici ?seonbae?. Acest grup elitist de razboinici era format dupa norme morale foarte ferme precum: devotamentul fata de patrie, respectul fata de parinti si batrani, si dorinta de a contribui la dezvoltarea sociala a regatului. Razboinicii ?seonbae? erau totodata preocupati de studierea literaturii si a caligrafiei, precum si de dezvoltarea economica si a infrastructurii regatului. Kim Yu Sin si Kim Chun Chu sunt doua personalitati care au contribuit enorm la formarea si concretizarea ?hwarangdo? ca si sistem de lupta, iar mai tarziu actiunile lor au dus la unirea celor trei regate coreene.

Taekkyeon reprezitaun stilde lupta libera al sistemului ?hwarangdo?. Aceasta forma primitiva de lupta presupune folosirea unormiscari ritmice de dans prin care se executa lovituri asupra oponentului. In principiu, contine numeroase tehnici ofensive si defensive cu mainile si picioarele. Intreg corpul este folosit in fiecare miscare. Loviturile pe care acest stil le invata sunt foarte variate: joase, genunchi si sarituri. Pasii de baza sunt geometrici si constituie punctul de plecare al tuturor miscarilor avansate.

In timpul Dinastiei Yi japonezii au condus numeroase atacuri asupra Peninsulei Coreene care initial au fost respinse cu succes, insa datorita scaderii drastice a puterii militare intreaga Peninsula a fost cucerita de puterea imperiala nipona la data de 02 august 1910. Insa aceasta ocupatie si-a gasit

Comments are closed